Find din personlige favoritkaffe

Smag er kerneelementet for en god kop kaffe, og der skal gøres meget for at finde en type kaffe, som alles smagsløg kan lide. Derfor kan du lave nogle testes for at finde lige netop din favorit.

I bund og grund består en kaffekop af to ingredienser: vand og kaffe. Selvom det mest afgørende for smagen er kaffebønnerne, så har vandet også en stor indflydelse på slutresultatet.

– Vandkvaliteten og mineralindholdet i det anvendte vand er meget vigtigt og er derfor et det en vigtig faktor på vej til en velbrygget kop kaffe.

Det siger den tidligere verdensmester i barista, Tim Wendelboe, der i dag driver sit eget lille kaffedestilleri i Oslo.

Egenskaber ved kaffebønner

Når godt vand er på plads, er det tid til at komme mere ind i den anden og lidt mere spændende ingrediens; nemlig kaffebønnerne.

Vi skelner normalt mellem to hovedtyper af kaffebønner:

  • Coffea Arabica: som udgør 75-80 % af al kaffe. Den har en mild, frisk og sur smag og bruges i de fleste kaffer i de nordiske lande.
  • Coffea Robusta: som udgør 20-25 % af al kaffe. Smagen er mere bitter og har ofte et hint af brændt popcorn eller træsmag. Bruges hovedsageligt i espresso og betragtes som en mindre eksklusiv kaffe en Arabica.

Inden for disse typer er der et hav af forskellige smage, kvaliteter og graden under forbrændingen kan også differentiere. Med lidt ekstra opmærksomhed i butikken vil det være nemt at skelne mellem gode og dårlige bønner.

– Jo mere information der er på posen i butikken, jo større chance er der for, at kaffen er af god kvalitet. Kig efter oplysninger såsom gårdens navn, sort, proces, høstdato, brændingsdato og graden under forbrændingen. Hvis den eneste information, der kommer frem, er, at bønnerne dyrkes ‘’højt over havet og i vulkansk jord’’, er chancen ret lille for, at kaffen er af højeste kvalitet, siger Wendelboe.

Baristaen påpeger også, hvilket land kaffen kommer fra som en god indikation på smag.

– Generelt kan man sige, at kaffe fra Østafrika ofte er frugtagtig, intens og har meget friskhed og surhed Kaffe fra Indien og Brasilien er ofte mere rustik og har en smag af fx nødder og chokolade, mens kaffe fra Colombia og Mellemamerika ofte er sød med lidt friskhed og frugtighed.

Forbrændingshastigheden og forbrændingsdato

Hvor længe og ved hvilken temperatur kaffebønnerne steges under i produktionen har også en stor indflydelse på smagen. Dette kaldes ofte forbrændingsgraden, og vi skelner normalt mellem mørke og lyse.

– Mørk forbrændingshastighed smager bitter og stærk, mens lys forbrændingshastighed ofte har en mere sur og frugtagtig smag. Mørke forbrændinger opleves også ofte som stærkere end de lyse, selvom styrken ikke handler om graden af forbrænding, men om blandingsforholdet, siger Wendelboe.

Ud over graden af ristning kan du tjekke ristningsdatoen på bønnerne, da ristet kaffe har en begrænset holdbarhed. Hvis kaffen bliver for gammel, oxideres olien og fedtstofferne, der giver den gode smag, og du risikerer derfor, at meget af den gode smag går tabt.

– Kaffe er bedst inden for fem uger efter ristning, men vil også smage mærkeligt de første dage efter. Det handler derfor ikke om at foretage det friskest mulige køb, siger den tidligere verdensmester, før han fremsætter en generel anbefaling:

– Gå gerne på et lille destilleri et sted i nærheden af dig og spørg efter tips og råd. På disse steder har du et meget bredere udvalg, og chancerne er større for, at du kan finde din personlige favoritkaffe.