Vaffeldagen_2015_u_konkurranse_topbanner WAS-623Bell_open_vaffel_LR  Vaffeldagen 25. marts har svensk opprindelse, og datoen er langt fra tilfældig. 25. marts er nemlig den dag, hvor man traditionelt har fejret Marias budskabsdag – altså den dag, Maria fik besked af englen Gabriel om, at hun var gravid med Jesus. Men hvad har det med vafler at gøre?

Forklaringen ligger i, at Maria i tidligere tider blev omtalt som ”vor frue”. Budskabsdagen var ”vorfruedagen” – og det blev altså til ”vaffeldagen”. Et slags bevis på, at det er sandt, at folk i Skåne ikke fik den samme tradition. Og derfor hedder dagen ”fruedag”. En lige så sandsynlig forklaring kan være, at der i slutningen af marts begyndte at blive lidt større tilgang til både æg og mælk efter mange magre vintermåneder, og at fejringen af denne dag var en kærkommen anledning til at hygge sig lidt.
WAS-623Bell_Waffle_plate_LRLidt vaffelhistorie

Begyndelsen til vafler kan spores helt tilbage til det gamle Hellas. Grækerne bagte flade kager mellem to varme metalplader, som havde varmeisolerende håndtag af tre. Denne måde at bage på spredte sig gennem middelalderen til store dele af Europa. De første egentlige vaffeljern blev lavet i Tyskland og Belgien i 1300-tallet. Dygtige håndværkere smed jern, som havde det karakteristiske vaffelmønster. Vaflerne blev ofte lavet af byg og blev bagt over åben ild eller i en ovn. Jernene blev derefter utstyret med emblemer, våbenskold og ornamenter og var mest almindelige i den mere velstående del af befolkningen. Det første elektriske vaffeljern blev lavet i USA i 1911. Det var meget avancerte for sin tid og havde termostat for at vaflerne ikke skulle blive brændte.
WAS-623Bell_Waffle_hearts_LRVidste du at:

  • Navnet vaffel kommer fra det belgiske ord, wafel.
  • I middelalderens Europa var det almindeligt, at folk skaffede sig en ekstra indtægt ved at sælge vafler uden for kirkerne ved forskellige højtider. Kampen om de bedste salgspladser var hård. Så hård at kong Charles IX af Frankrig i slutningen af 1500-tallet indførte en vaffel-lov, som fastslog, at der skulle være mindst 4 meter mellem salgsboderne.
  • Den hjerteformede vaffel, som vi er vant til, er en skandinavisk variant, som antageligt opprindeligt kom fra Tyskland. I andre land er det almindeligt med vafler, som er firkantede, store og runde eller formet som et kagestykke.

 


Relaterte produkter:

WAS-623Bell_with_waffle_LR_with_bestintest_w_sources

Hjerte Stor Piip vaffeljern

Wilfa Hjerte Dobbel Stål

Hjerte Dobbel Stål vaffeljern

Alle våre vaffeljern finner du her